Mi okozhat hallásveszteséget?

 

A halláskárosodásnak számos oka lehet, olyanok is amikre nem gondolnánk. Ez a cikk összegyűjt néhány speciális esetet, és bemutatja azokat.

Otosclerózis

Otosclerózis alakul ki, amikor a belső fülhöz tartozó csont gócokban átépül, csontos gócok jönnek létre a középsőfül csontos állományában, emiatt pedig a hangvezetés a belsőfül felé nagymértékben csökken [1]. Ez a fül nem gyulladásos eredetű betegsége. Ha a gócosodás a kengyel talpát érinti, akkor annak rögzülését eredményezi és a hallás fokozatos romlásával jár. A beteg panasza általában egyoldali hallásromlásromlás vagy kétoldali nagyothallás. Fehér embereknél gyakoribb a betegség, valamint nőknél gyakoribb, mint férfiak esetében. A nőknél többségében terhesség ideje alatt, vagy szülés után jelentkezik.

Több vizsgálat szerint Ludwig van Beethoven otosclerózisban szenvedett. Beethoven hallását ma már egy műtéttel vissza tudnánk adni.

1. ábra –  Ludwig van Beethoven

Meniére betegség

Prosper Ménière (1799. június 18. – 1862. február 7.) egy francia orvos volt, aki először azonosította a szédülési rohamokkal, ismétlődő halláscsökkenéssel, és fülzúgással, fülcsengéssel járó belsőfül betegséget, amelyet ma Ménière-kórnak neveznek [2]. A Ménière betegségben szenvedő páciensek jellegzetes panasza a zajérzékenység, és beszédértési zavarral együtt járó idegi jellegű halláscsökkenés. A tünetegyüttes rohamokban jelentkezik.

A betegség során megnövekedik az endolympha nyomása, a túlnyomás következtében a Reissner-membrán megreped és a káliumban gazdag endolympha a perilymphával keveredik. A nyomás fokozódás azonnali hatással van a Corty-szerv, és a szőrsejtek működésére. A betegség a férfiaknál egy kicsit gyakrabban fordul elő, mint nőknél, valamint inkább a felnőtteket érinti, mint a gyerekeket.

Gyógyszerrel összefüggő betegségek

Bizonyos gyógyszerek (úgynevezett ototoxikus gyógyszerek) hosszútávú használata nemvárt mellékhatásokat eredményez, és a hallórendszer károsodását válthatja ki. A halláskárosodást okozó gyógyszerek közé tartoznak például: aminoglikozid antibiotikumok (például sztreptomicin, neomicin, kanamicin); nagy mennyiségben a szalicilátok (aszpirin), kacsdiuretikumok, (vízhajtók) (például lasix, etakrinsav); és a kemoterápiában alkalmazott gyógyszerek (ciszplatin, karboplatin, nitrogén-mustár) [3].

Tumorok

Nagyon ritka eset, hogy a fülben jóindulatú daganat alakul ki a nyolcadik koponyaideg, azaz a hallóideg körül. Ezt vestibular schwannomának vagy akusztikus idegdaganatnak nevezzük [4].

Sérülések

Azon fülsérüléseknek, amelyek hallássérülést okoznak számos oka lehet, mint például halántékcsonttörés, nagy nyomásváltozás, a dobhártya kilyukadása valamely külső tárggyal történő nyomás, valamint a hangos zajok is lehetnek az okozók [5]. A leggyakoribb esetek a következők:

·         Ha vágás, horzsolás, megégetés vagy fagyás következtében megsérül a külsőfül vagy a külső hallójárat, (még kis sérülés esetén is) a vérzés és a fertőzés a fül más részeit is károsíthatja.

·         Fültisztítóval, ceruzával, körömmel vagy más hasonló tárgyakkal a dobhártyán szakadást vagy lyukat szúrhatunk.

·         Autó- vagy sportbalesetekben, boxmérkőzésen vagy esés következtében a közvetlenül fület vagy fejet érő ütés beszakíthatja a dobhártyát, elmozdíthatja a hallócsontokat, és megsértheti a belsőfület.

·         Ha hirtelen jelentős mértékben megváltozik a légnyomás, előfordulhat, hogy a középfület elárasztja folyadék vagy vér, és akár a dobhártya beszakadását is eredményezheti.

2. ábra –  Thai boxoló gyerekek

Időskori nagyothallás

Ezt a fajta halláskárosodást az emberi test természetes öregedése okozza, és körülbelül 50 éves kortól észlelhető. Az időskori nagyothallás esetében hallásromlás a a beszédtartomány magasabb frekvenciáiban jelentkezik. A hallást és a beszéd értését megnehezíti.

Zajártalom (NIHL – Noise-Induced Hearing Loss)

Jelentős és tartós halláskárosodást szenvedhetünk hirtelen vagy hosszabb ideig tartó erős hanghatásnak kitéve. A hallásra veszélyes hangnyomásszint (SPL- Sound Pressure Level) alsó határa 85 dB (decibel), abban az esetben, ha 8 vagy annál több órán keresztül éri a fülünket.  Ennél a szintnél hangosabb zajok jóval kevesebb idő alatt is nagy károkat okozhatnak. Ilyenkor a fül csigájában található szőrsejtek károsodnak. Nagyon hangos hangok okozhatják, mint például robbanás, petárda, lövés, de kevésbé erős hanghatások is károsak lehetnek, ha hosszú ideig tartanak vagy rendszeresen ismétlődnek. Például fűnyíró, elektromos gépek, mezőgazdasági gépek vagy akár sportesemények kiválthatnak ilyen károsodást, de káros a nagyon hangos zenehallgatás is akár koncerteken, mozikban, vagy fejhallgatóval.

Fülzúgás

A fülzúgás, fülcsengés, fülbúgás, idegen nevén tinnitusz esetében külső inger hiányában lép fel a fülben különféle zúgó, búgó, morajló, kattogó, sípoló vagy ezekhez hasonló hang [6]. Attól függően, hogy más személy számára hallható-e, objektív vagy szubjektív fülzúgásról beszélünk. A fül vagy az agy károsodásából származhat ez a betegség, rengeteg kiváltó oka lehet (pl. hallóideg vírusos eredetű gyulladása, dobhártya betegségei, Méniére-betegség, központi idegrendszer betegségei, anyagcsere megbetegedések, vitaminhiány, cinkhiány, éhség, depresszió, keringési zavarok, gyógyszerek mellékhatásai, élvezeti szerek, fertőző megbetegedések, érelmeszesedés, láz stb.), de leggyakoribb oka az erős hanghatásnak kitettség. A fülzúgás tartós fennállása gátolja a koncentrációt, és alvási nehézségeket is okoz.

 

Forrásjegyzék

[1] Fulspecialista.hu. (2019). Otosclerosis. [online] Elérhető itt: http://www.fulspecialista.hu/ful/otosclerosis [Utolsó hozzáférés: 2019.02.06.].

[2] Fulspecialista.hu. (2019). Meniére betegség. [online] Elérhető itt: http://www.fulspecialista.hu/ful/meniere-betegseg [Utolsó hozzáférés: 2019.02.06.].

[3] University of Michigan. (2018). Medicines That Cause Hearing Loss. [online] Elérhető itt:https://www.uofmhealth.org/health-library/tf3092

[4] U.S. National Library of Medicine. (2017). Schwannomatosis. [online] Eérhető itt: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/schwannomatosis

[5] Kidshealth.org. (2016). Ear Injuries (for Parents). [online] Elérhető itt: https://kidshealth.org/en/parents/ear-injuries.html [Utolsó hozzáférés: 2019.02.06.].

[6]  Fulspecialista.hu. (2019). Fülzúgás. [online] Elérhető itt: http://www.fulspecialista.hu/ful/fulzugas [Utolsó hozzáférés: 2019.02.06.].