Ismertető - Zenelejátszók, mobiltelefonok


1.jpg

Az EU-ban árusított hordozható zenelejátszók és mobiltelefonok mostantól 85 dBA (decibel A) hangerő korlátozással kerülnek forgalmazásra, de a felhasználók akár 100 dBA-ra is növelhetik a beállításokat,

de ne tedd,

ha nem akarod, hogy 40 éves korodra hallókészüléket kelljen hordanod. Az egy vagy két fülben, illetve a fejben tapasztalható zúgást időnként súlyos hallássérülés is kísérheti.

Ezek a mostani szabályozások rendkívül fontosak, mivel egyre több, az EU-ban élő fiatal hallgat zenét fülhallgatón és hordozható zenelejátszókon keresztül. Fontos, hogy a zenerajongók tudják, a biztonsági szabályozások felülírása hosszútávon fülzúgás és hallássérülés kialakulásához vezethet.

Az 1500, 16 és 34 év közötti válaszoló részvételével készült felmérés tanúsága szerint a fiatalok 79 százaléka nem is tud az ebben a hónapban életbe lépett új szabályokról. Bár 70 százalékuk úgy vélte, a szabályozás hatékony módszer lehet a fülzúgás megelőzésére, 40 százalékuk azt mondta, mindenképp felül fogja írni a gyári beállításokat az alap decibel (A) szám emelésével.

2008 októberében az Európai Bizottság figyelmeztetést adott ki a túlzott hangerejű zenehallgatás hosszú távú káros hatásaival kapcsolatban. Ennek eredményeképpen az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) nemrég módosította a zenelejátszókra vonatkozó biztonsági előírásokat. 2013 februárjától épp ezért a hordozható zenelejátszók gyári hangerőlimitjét 85 decibel (A)-re csökkentették, ezt azonban a felhasználók saját elhatározásuk szerint akár 100 decibel (A)-ra is emelhetik. Ha a zenerajongók mégis úgy döntenek, hogy megemelik a limitet, a lejátszó 20 óránként figyelmezteti őket a halláskárosodás veszélyeire.

A 80 decibel (A)-s hang körülbelül egy közeli főút zajával, a biztonsági előírásokat jócskán túllépő 120 decibel (A) viszont már egy sugárhajtású hajtómű hangjával egyenértékű. A bizottság becslései szerint szabadidejükben a fiatalok 20 százaléka van kitéve nagymértékű zajszennyezésnek - ez a 80-as évekhez képest közel háromszoros emelkedést jelent.

A szabályozás segíthet megoldani a hordozható zenelejátszók problémáját. A hangos zene nagyjából a walkmanek megjelenése óta jelent súlyos gondot a közegészségügyi hatóságoknak - mondta Dr. Michael Akeroyd, az MRC Halláskutatási Intézetének munkatársa.

A manapság kapható fej- és fülhallgatók jelentősen különböznek minőségi és design-szempontból is. Szerencsére már léteznek a háttérzajok kizárására szolgáló fülhallgatók, amelyek csökkenthetik a hangos zene miatt fellépő kockázatokat, érdemes tehát ezeket választani.