Zajártalom (NIHL - Noise-Induced Hearing Loss)

Korábban itt írtunk arról, hogy mi okozhat halláskárosodást. Van, ami fölött nincs kontrollunk (vagy kevés van), de van olyan tényező is amit szabályozhatunk, ilyen például a zajártalom. Amerikában a durván 36 millió hallássérült felnőtt közül 10 millió hallásvesztesége zajártalomnak tulajdonítható.

2001-es adatok alapján az akkori Európai Unióban végzett Eurostat felmérés eredményei alapján a zajártalom volt a 4. legáltalánosabb foglalkozási megbetegedés (4.7%), amelyet elismertek 2001-ben az EU-ban. A legnagyobb részét a gyáriparban dolgozók tették ki (51%), majd az építőiparban dolgozók (17%), de jelentős volt más munkahelyeken is. Egyre több munkavállaló számol be hallás problémákról [1].

A zajártalmat okozhatja egy egyszeri erős hanghatás, valamint változó hangerőjű hangok hosszabb ideig történő ismétlődése is. Károsodnak a csigában (cochlea) található mikroszkopikus méretű szőrsejtek, amelyek a mechanikai hangrezgésekre reagálnak, elektromos jelet küldve a hallóidegnek.

A szőrsejtek különböző csoportjai a különböző frekvenciákért felelnek. Az egészséges emberi fül 20 Hz és 20 000 Hz közötti frekvenciákat képes meghallani. Hosszabb ideig tartó hangos zajnak kitéve a szőrsejtek érzékeny szőrkötegei megsérülhetnek, működésük elromolhat. Kellő mennyiségű szőrsejt károsodása hallásveszteséghez vezet.

A csiga (cochlea) magas frekvenciát érzékelő része gyakran sérül erős hanghatásra. Sok zajártalomban szenvedő betegnek gondot okoz a magas frekvenciájú hangok megkülönböztetése, ugyanis a magas frekvenciájú hangokért felelős szőrsejtek csiga aljában helyezkedik el. A rezgések itt sokkal erőteljesebbek, nagyobb károkat okozva az itt lévő szőrsejteknek.

A zajártalom és a fülzúgás gyermekeknél gyakran előfordul [2]. Niskar és társai (2001) kutatásai alapján a 6 és 19 év közötti gyermekek közül 5.2 millió szenved halláskárosodásban, amely a túlzott mennyiségű veszélyes hangnak tulajdonítható. Több mint 12 millió amerikai tapasztal súlyos fülzúgást.

Megállapíthatjuk, hogy nagyon fontos szociális események - mint például a koncertek vagy gyerekrendezvények - megfelelő zajainak szabályozása. Rendezvény résztvevői számára MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága által megfogalmazott zajterhelés-kategória ajánlások az 1. ábrán láthatók. Az Óvd a füled! stratégia leírását itt olvashatod.

1. ábra –  Zajkategória-kategória ajánlások a rendezvény résztvevői számára 

Forrásjegyzék

[1] Mvkepviselo.hu. (2005). Zajártalom Európában. [online] Elérhető itt: http://www.mvkepviselo.hu/archiv/2005/zajartalom.htm [Utolsó hozzáférés: 2019.06.06.].

[2] Niskar, Amanda Sue, et al. "Estimated prevalence of noise-induced hearing threshold shifts among children 6 to 19 years of age: the Third National Health and Nutrition Examination Survey, 1988–1994, United States." Pediatrics 108.1 (2001): 40-43.